aloite: Vanhusasiamiehen viran perustaminen Turkuun

Turun kaupungin vanhusneuvosto on useassa kokouksessa keskustellut, miten vanhoille turkulaisille tarkoitetut monipuoliset palvelut ja auttamisen keinot olisivat nykyistä paremmin saatavissa ja tavoitettavissa. Tällä hetkellä vanhuspalveluja tuottavat kaupungin monet hallinnonalat, suurimpana luonnollisesti sosiaali- ja terveystoimi. Näiden lisäksi kaupungissa toimii kymmenittäin järjestöjä ja yhdistyksiä, joilla on palveluvalikoimissaan vanhusten auttamiseen ja jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tärkeitä toimia. Vanhusten on lähes mahdotonta saada kokonaiskäsitystä käytettävissä olevista palveluista ja tukitoimista. Turun vanhusneuvoston mielestä asiaa pitää kehitellä vanhuspalvelulain mukaisesti asiakaslähtöisesti kaupunkilaisten tarpeista lähtien.

Turun vanhusneuvosto on selvitellyt muiden kuntien tapoja huolehtia vanhuspalvelulain toteuttamisesta ja ikäihmisten palvelujen saannin varmistamisesta. Turun kannalta vastaavin vertailukaupunki on Tampere. Siellä kyseistä tehtäväkokonaisuutta hoitaa kaksi vanhusasiamiestä ja heidän lisäkseen palvelukoordinaattori. Turussa vastaavia tehtäviä hoitavia henkilöitä ei ole.

Keräämiensä selvitysten perusteella Turun vanhusneuvosto esittää, että Turussa edettäisiin taloudellisen mahdollisuudet huomioiden asteittain.  Vanhusneuvosto ehdottaa, että Turkuun perustetaan ensimmäiseksi vanhusasiamiehen tehtäväkokonaisuus.

Vanhusasiamiehen tulisi olla henkilö, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa ikäihmisten palveluja koskevissa kysymyksissä ja joka pystyy ohjaamaan asiakas oikean tahon puoleen.

Vanhusasiamiehen tulee kuunnella kuntalaisten huolia, ottaa vastaan palautteita ja järjestää neuvotteluita ratkaisujen löytymiseksi ongelmatilanteissa. Vanhusasiamiehen tulee seurata yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja perusoikeuksien toteutumista sekä tiedottaa ja raportoida esille tulevista asioista ja kehittämiskohteista.

Vanhusasiamiehen käytännön tehtäviä olisivat mm:

Asiakaspalautteiden vastaanotto ja palautteiden vastaanotto, asiakastapaamiset ajanvarauksella Palvelutorilla tai vastaavissa paikoissa. Tehtäviin tulisi kuulua myös sovittelutyö ongelmatilanteissa. Ikäihmisten palveluista, etuuksista ja oikeuksista tiedottaminen sekä laadunvalvonta palveluja koskevissa asioissa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa tulisi olla osa vanhusasiamiehen tärkeätä tehtäväkokonaisuutta. Erilaisten esitteiden ja oppaiden laadinta, samoin kuin yhteistyö yhdistysten ja palveluntuottajien kanssa on tärkeätä tiedon jakamisen ja  saannin kannalta.

Vanhusasiamiehen tulee olla vanhusneuvoston tukihenkilö ja hänen tulee raportoida toiminnastaan säännöllisesti vanhusneuvostolle.

Vanhusasiamiestoiminta ei saa korvata potilasasiamiehen tai sosiaaliasiamiehen tehtäviä. Vanhusasiamiehen ei myöskään tule käsitellä oikeudellisia asioita.

Turun kaupungin vanhusneuvosto esittää edellisiin periaatteisiin vedoten, että Turkuun perustetaan vanhusasiamiehen tehtäväkokonaisuus. Turun kaupungin taloudelliset mahdollisuudet huomioon ottaen vanhusneuvosto ehdottaa, että tehtävä voisi olla seudullinen.