Ikäihmisten asiat Turun päätöksentekoon

Turun kaupunginvaltuutettuna ja vanhusneuvoston puheenjohtajana iloisesti yllätyin lukiessani lokakuun valtuustossa käsittelemäämme kaupungin tämän vuoden budjettia. Peräti 3 vanhusneuvoston aloitteisiin sisältynyttä asiaa oli mainittuna budjetissa. Ne olivat tosin lisäselvitystä vaativien listalla, mutta joka tapauksessa maininta listalla tarkoittaa, että asia on lähdössä liikkeelle.

Liikuntalautakunta tutkii mahdollisuutta alentaa seniorirannekkeen hintaa. Aloitteessamme vastustimme hinnan nostamista 20eurosta 40 euroon/ 6 kk. Hinnan noston jälkeen on todettu, että seniorirannekkeen käyttö on huomattavasti vähentynyt. Rannekkeen kallistumisella on siis merkitystä. Kuntosalien ja  uimahallien käyttö seniori-ikäisillä on parasta ennalta ehkäisevää terveyden hoitoa, puhumattakaan gallerioiden ja museoiden tarjoamasta henkisestä virkistymistä. Rannekkeen hinnan  alentaminen tuonee säästöjä tulevaisuudessa, kun ikäihmisten kunnon hoitaminen vaikuttaa parantuneeseen terveydentilaan ja vähentää terveyspalvelujen käytön tarvetta. Todella järkevä selvitysehdotus.

Tarkempi lukeminen budjetissa mainitusta vanhusneuvolasta paljasti, että kaupunki tutkii ikäihmisten,  vammaisten ja  työttömien neuvontapisteen perustamista.  Tärkeä virasto kieltämättä, sille on tarvetta. Mutta se ei sulje pois vanhusneuvoston aloitteen seniorineuvolaa kaupungissa, jossa on noin 40 000 yli 65-vuotiasta asukasta. Vanhusneuvoston aloitteessaan ehdottama senioreiden kokoontumispaikka koostuu ikäihmisten neuvontapisteestä, matalan kynnyksen terveyspisteestä ja kahvilasta, jossa olisi järjestöjen järjestämää ohjelmaa sekä kaupungin ja muiden tahojen tarjoamaa informointia. Tämä paikka olisi Kauppatorin läheisyydessä, jonne olisi busseilla helppo tulla lähiöistä. Se olisi ikäihmisten oma paikka, jossa olisi terveysneuvontaa, verenpainemittausta, palveluohjausta ja sosiaalista kanssakäymistä. Tämä  olisi paikka, jonne piipahtaa kahville muita ikäihmisiä tapaamaan ja kuulemaan ikäihmisiä koskevista asioista. Firmat voisivat esitellä kotona helpottavaa asumista edistäviä laitteita ja tarjota kahvit. Paikassa olisi ATK-neuvontaa. Ikäihmisten kokoontumispaikka parhaimmillaan estäisi ikäihmisten yksinäisyyttä, mikä on vakava ongelma.  Verenpainemittausta voisivat osaksi suorittaa esimerkiksi sairaanhoidon opiskelijat ja eläkkeellä olevat sairaanhoitajat, jotka haluavat vapaa-aikaansa toimintaa. Asiaa valmistelevat virkamiehet sanovat, että onhan meillä Ruusukortteli ja Poiju. On paljon korkeampi kynnys tulla palvelutaloon kuin piipahtaa kahvilaan kuulemaan kiinnostavaa esitystä. Poiju on huonommassa paikassa, ja se on tällä hetkellä pääasiassa neuvontapiste.

Ikäihmiset odottavat vanhusneuvoston ehdottaman kokoontumispaikan/seniorineuvolan (neuvontapiste, terveyspiste, kahvila, jossa myös ohjelmaa) selvitystyötä tai hankkeen kokeilua.

Kolmas asia joka mainittiin budjetin selvitettävien asioiden listalla oli rollaattori-asia. Nykytilanteessa rollaattorilla kulkevan on lähes mahdotonta matkustaa bussilla, koska keskiovesta tulevana hänen on mentävä liikkuvassa autossa maksamaan lippunsa etuovelle. Vanhusneuvosto ehdotti, että rollaattorilla kulkevat ikäihmiset saisivat matkustaa ilmaiseksi kuten lasten vaunujen kanssa matkustavat. Budjetissa ehdotettiin lipunlukulaitteiden hankkimista bussien keskioville. Tämä olisi kallis ja hidas ratkaisu, varsinkin kun bussien kilpailuttamiset ovat kaukana tulevaisuudessa. Iloksemme olemme saaneet kuulla, että uutta tekniikkaa tullaan kokeilemaan rollaattoreilla kulkevien auttamiseksi busseissa. Asia liikkuu siis eteenpäin kokeilun- haluisten ja uudistusmielisten joukkoliikenneviraston virkamiesten aloitteesta. Erinomainen asia.

Vanhuspalvelujen toteutuminen on aiheena Turun vanhusneuvoston järjestämässä keskustelutilaisuudessa 13.2 klo 13.00 Puutarhakatu 1 :n auditoriossa.  Saamme puhujiksi turkulaiset valtiovarainministeri Petteri Orpon ja tulevan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon. Toimi-alajohtajamme Riitta Liuksa tuo Turun ajankohtaiset ikäihmisten asiat keskusteluun mukaan. Toivotamme kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi. Tilaisuus alkaa kahvituksella.

Vanhusneuvosto toimii linkkinä ikäihmisten ja kaupungin päätöksenteon välillä. Tehtävämme on seurata  vanhuslain toteutumista Turussa. Kun saamme yhteydenottoja, pyrimme vaikuttamaan epäkohtien parantamiseksi.  Ajankohtainen asia on ystäväpalvelun riittämättömyys.  Kotona asuvat ikäihmiset, joilla on vaikeuksia liikkua, jäävät yksin. Kaupungissamme on paljon yhdistyksiä, joissa on voimavaraa ja potentiaalia epäkohdan poistamiseksi.  Järjestöjen yhteistyössä voitaisiin kouluttaa ja järjestää ystäviä ja ulkoiluttajia kotona asuville ikäihmisille. Palvelun järjestämiseen tarvitaan koordinoija. Suomen itsenäisyyden 100v juhlavuotena ikäihmisten henkinen ja fyysinen hyvinvointi tulee olla meidän kaikkien asia.

Ulla-Maija Vierimaa
Turun vanhusneuvoston pj
Turun kaupunginvaltuutettu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s