Kirkko lähelle seurakuntalaisia (TS 10.11.2018)

Seurakuntien jäsenkato on vakava ongelma.  Turun ja Kaarinan seurakunnista erosi viime vuonna yli 3000 henkilöä. Viime vuoden lopussa  Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 3,9 miljoonaa jäsentä, tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä jäsenmäärä on pudonnut 3,8 miljoonaan.

Huomattavaa laskua ilmeni 0-9 -vuotiaiden  ja myös  30-49 -vuotiaiden kohdalla. Kastetoimitukset ovat vähentyneet. Vaikuttavatko taloudelliset ongelmat nuorten perheiden kirkosta eroamisiin? Sitä kannattaa pohtia aina, kun kirkollisveroprosentin nostoa harkitaan.

Rippikoulut ja erityisesti rippileirit ovat suosittuja. 10-19-vuotiaita eroaa vain vähän. Pienevä jäsenmäärä merkitsee vähemmän resursseja seurakuntien toimintaan.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän talousarviosta päättäessämme pohdimme joka vuosi syitä seurakuntalaisten kirkosta eroamiseen. Ovatko ihmiset etääntyneet kirkosta?

Kirkolliset juhlapäivät ovat pitäneet hyvin pintansa. Joulun lähestyessä kirkot täyttyvät konserteista ja joululaulujen laulajista. Monet seurakunnat ovat uudistaneet toimintaansa: kun seurakuntalainen ei tule kirkkoon, menevät kirkon työntekijät sinne, missä seurakuntalaisia liikkuu. Osallistutaan messuille ja muihin yleisötapahtumiiin. Esimerkiksi Mikaelin seurakunnan papit liikkuvat ”baanalla”, keskustelevat seurakuntalaisten kanssa pubeissa ja toreilla, pelaavat jääkiekkoa Gatorade centerissä, korjaavat mopoja nuorten kanssa. Luistelutapahtumia järjestetään, Kirkonmäellä on perhetapahtumia.

Seurakunnilla on merkittävä tehtävä vähävaraisten auttajina. Edullista ruokailua järjestetään useimmissa seurakunnissa. Nykyisin seurakuntien vähiä taloudellisia resursseja kuluu yhä enemmän Turun kaupungin sosiaalitoimen tukiverkosta pudonneille. Kirkko auttaa, kun muut ovet ovat sulkeutuneet.

Kirkon asema auttajana korostuu  vaikeina aikoina. Onnettomuuksien tapahtuessa kirkko  tarjoaa kriisiapua uhrien omaisille. Palveleva puhelin auttaa henkistä hätää kärsiviä. Kirkko järjestää sururyhmiä lähimmäisensä menettäneille, keskusteluryhmiä eronneille ja yksinäisille.

Perheneuvontaan on paljon tulijoita. Kirkon lapsi-, nuoriso- ja vanhustyöllä on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus.

Kirkollisverollaan seurakuntalaiset saavat aika paljon erilaisia palveluja.

Viime vuonna Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä nosti kirkollisveroaan; se on nyt 1,25 prosenttia. Sen pitkään valmistelema rakennemuutos ei toteutunut;  kirkkohallitus hylkäsi seurakuntayhtymän liitokset viime keväänä. Seurakuntayhtymän talous on vakaalla pohjalla. Seurakuntien liitoksiin ei ollut taloudellisista syistä tarvetta kirkkohallituksen perustelujen mukaan.

Rakenneuudistusvalmistelu on leimannut seurakuntaneuvostojen nykyisen kauden työskentelyä ja työntekijät ovat tunteneet epävarmuutta tulevaisuudestaan. Tämä on ollut monille henkisesti raskasta aikaa.

Tuleva kausi on varmaan  rauhallista kehittämisaikaa ja uudet seurakuntaneuvostot yhteistyössä seurakunnan työntekijöiden kanssa voivat  levollisin  mielin keskittyä työskentelemään seurakunnan ja seurakuntalaisten parhaaksi.

 

Ulla-Maija Vierimaa

Turun kaupunginvaltuutettu (kok)

Kirkkovaltuutettu

Mikaelin seurakuntaneuvoston jäsen