Liikunta parantaa ikäihmisten elämän laatua (Seutusanomat 10.6.)

Pandemian jatkuessa aika monen seniorin elämä on passivoitunut. Kun yhdistykset, harrastukset ja kulttuurielämä ovat tauolla, on vaarana eristäytyminen. Yksinäisyys lisääntyy ja fyysinen kunto heikkenee. Pandemian rajoitusten lieventämisiä odotellaan nyt innostuneina,  kun tartuntatilanne Turussa on paranemaan päin.   Järjestöillä on tärkeä tehtävä ikäihmisten aktivoimisessa elämän palatessa normaaliin pandemian hellittäessä. Eläkeläisyhdistykset ovat alkaneet järjestää ulkoilutapahtumia koronarajoituksin, mikä on erinomainen asia. Liikkuminen keväisessä, heräävässä luonnossa ystävien kanssa virkistää ja osallistaa.

Turun kaupungin tulisi varmistaa yhdistysten toimintaedellytykset jakamalla näille kohtuullisen suuruisia avustuksia ja tarjoamalla kokoontumistilat mielellään keskustan läheisyydessä. Turusta puuttuu vielä yhdistysten talo. Vanhusneuvosto on tehnyt kokoontumistiloista aloitteen kaupunginhallitukselle.  

Järjestöjen vapaa-ehtoiset tekevät arvokasta työtä ulkoiluttamalla kotona ja palvelutaloissa asuvia, yksinäisiä vanhuksia. Jotta toiminta olisi laajempaa ja kattavampaa, tarvitaan kaupungin palkkaama hyvinvointikoordinaattori, joka organisoi ja pitää yhteyksiä järjestöihin ja vanhuksiin. Jokaisella ikäihmisellä tulee olla mahdollisuus säännölliseen ulkoiluun.  

Liikunnan ikäihmisen elämänlaatua parantavaa vaikutusta ei voi liikaa korostaa. UKK-instituutti suosittelee laajaan tutkimustietoon pohjautuen (www.ukkinstituutti.fi), että yli 65-vuotiaiden tulisi liikkua ainakin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Tämän tulisi olla kestävyyskuntoa harjoittavaa reipasta liikkumista (kävely, pyöräily, uinti,golf ym). 

Voima- ja tasapainoharjoittelua tulisi lisäksi olla ainakin kaksi kertaa viikossa. Lihaksia voi kuormittaa kuntosalilla, ryhmäliikunnassa, joogassa tai harrastaa vesiliikuntaa.   Tanssiminen tai kotona voimistelu ovat suositeltavia. Portaat on hyvä kävellä. Nämä ovat minimisuosituksia, jotta senioreiden terveys ja toimintakyky ikääntyessä säilyvät.  Kun liikkuu riittävästi päivittäin, nukkuu paremmin. Asiantuntijoiden mukaan liikunta vaikuttaa parantavasti myös muistiin. 

Liittämällä liikunnan jossain muodossa jokapäiväiseen ohjelmaan, kunnon kohoamisen ja mielen virkistymisen huomaa jo muutamassa viikossa. Meillä monella seniorilla on omakohtaista kokemusta asiasta. Liikunnasta ja sen tärkeydestä  olemme keskustellet tilaisuuksissamme tämän  kevään aikana.   

Ulla-Maija Vierimaa 

Turun vanhusneuvoston pj 

Kaupunginvaltuutettu(kok) 

Kaupunginhallituksen jäsen