Äldrerådets ordförande: ”Aggressiva personer med minnessjukdomar borde vårdas på egna avdelningar”

(https://svenska.yle.fi/a/7-10005785)

En omorganisering av vården av äldre med minnessjukdomar kunde öka tryggheten på äldreboenden. Det säger Åbopolitikern Ulla-Maija Vierimaa (Saml), ordförande för äldrerådet i Åbo. 

En klient dog och en annan skadades på tisdagskvällen i ett våldsdåd på Åbo stads äldreboende, Tranbackahemmet 2. Den misstänkta gärningspersonen är en klient på boendet. Polisen utreder fallet som två fall av grov misshandel och dödsvållande. 

– Jag blev naturligtvis mycket ledsen då jag hörde om fallet, säger Vierimaa. 

Enligt Vierimaa skulle det vara viktigt att personer som lider av en minnessjukdom och är våldsamma eller oberäkneliga skulle vårdas på en egen avdelning eller isoleras. Den avdelningen skulle behöva mer resurser och personal, säger Vierimaa. Hon betonar att det här är hennes åsikter och inte äldrerådets, i och med att äldrerådet inte ännu har hunnit behandla fallet. 

– Det finns seniorer på äldreboenden som är aggressiva och lider av svåra minnesstörningar. De här personerna kan vara oberäkneliga och skötare kan ha svårt att se det. Något borde göras åt systemet för att förhindra dessa våldsdåd, säger Vierimaa. 

De personer som får den här typen av attacker borde vårdas på egna avdelningar. De här enheterna kan också behöva fler vårdare, fortsätter Vierimaa. En lagändring gällande det här skulle vara på sin plats, anser hon. 

– De här personerna borde inte vårdas på vanliga äldreboenden. 

Äldrerådet har inte fått klagomål om Tranbackahemmet 2

Enligt Vierimaa brukar folk vända sig till äldrerådet exempelvis om missförhållanden på äldreboenden. Men hittills har ingen klagat på verksamheten på Tranbackahemmet 2, säger Vierimaa.

Två skötare var på plats på enheten då våldsdådet skedde. Det här fyller kraven vi har gällande vårdardimensioneringen. En annan fråga inom äldreomsorgen är resursbristen inom hemvården och det borde staden åtgärda, säger Vierimaa.

– Men när det gäller vården av aggressiva personer, så tycker jag att det borde grundas nya avdelningar för dem och med mer personal. 

Vad kan ni politiker göra? 

– Vi måste se till att våra äldreboenden är trygga. Naturligtvis borde vi också ge mera resurser till äldreomsorgen.